ACHYUT KANVINDE WORKS PDF

The present time has made advancement with respect to technology in terms of mobility, communication, industrialisation, commerce and marketing on one hand, as well as a progress with regard to recognising values associated with human environment in terms of customs and culture, associated with regions and heritage of faith and values. It goes without saying that a community needs to maintain its possessions meaningfully with purpose. In the present situation, in spite of the progress of technology and changes in the physical pattern, the urge to recognise human values becomes the need of the time and is a challenge before urban designers. Cities of the Past Historical examples show that settlements like Shahjahanabad, Jaipur city, Fatehpur Sikri and several others did not exceed a population of forty to fifty thousand as a city of more than that scale was not possible to support with the technology of the time and resources at hand. However, modern technology shows the possibility to establish an urban fabric and form that can support a population of more than ten million and this already exists in our major urban centres.

Author:Arashira Tujinn
Country:Latvia
Language:English (Spanish)
Genre:Environment
Published (Last):16 September 2016
Pages:149
PDF File Size:4.97 Mb
ePub File Size:2.37 Mb
ISBN:322-7-55198-878-1
Downloads:88139
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:Taramar



Moses road, Worli, Mumbai. The northern and western sides of the complex are surrounded be slums making it impossible to link the structure with the planetarium on the western side.

The entire complex spreads across a sloped marshy land covering about 8 acres. Activities 1. Exposition with walls — science for children, sound and hearing and sight, discovery and our heritage.

Concept : The site is naturally sloping in different directions. The architect deliberately wanted to maintain and accentuate to this natural topography of the site, in the form of split-levels of modular units.

The vast expanse of the metal finish with grooves gives a more definite and dramatic character to the exterior. Also the use of ventilation shafts has been commendably used to enhance the character of the building. Layout : The entire complex has been built out with structure for functions like the reception centre, the workshops, the museum and science park. The main access road to the site bifurcates near this road. One of the bifurcations leads to the museum building bypassing the science park and acting also as a service road as it links the entrances to the temporary exhibition halls and depositories to the main access road.

It is a science centre without walls. Large and sturdy exhibits covering various fields of science and technology are interspersed with colourful landscape to present a unique playground where education through fun is followed. The science park is spread over an area of 4 hectares of land. It has various transportation relics and scientific exhibits.

The park is designed thoughtfully with natural and artificial shades and resting places. Even though the total distance from the main gate to the museum building is about m, the walk is not found long and tiring because of the pathway leading through a beautifully laid out science park.

The park houses a sundial and a sand hour glass which are the time markers, while the birds, animals, fish, water, plants, flowers, green lawn and trees represent nature. The objects of historical importance such as horse drawn tramcar, electric tramcar, locomotives etc.

Reception Counter : It is a small attractive structure placed near the parking lot, which was initially designed to receive and guide visitors to the museum. But later it was converted into an administrative area. The central part of the structure for the sunlight and the raised part is coupled with 4 sloping roofs for the 4 arms of the cross.

The reception centre consists of area such as — 4 cabins for the directors of NSC, NCSM, technical officer and administrative officer, meeting rooms and the general office. Workshops : These are located near the entrance presently in temporary structures. There are 3 main sections — fabrication, assembly and arts.

Fabrication and Assembly Workshop — these functions are done in a small hall. It consists of various light machines like lathe machine, bund saw, sheet metal binder, bench drill etc. All the exhibits are fabricated in this section and then sent for assembling where the fitters and turners put together the fabricated material and send for painting. The number of window openings has to be reduced to have maximum wall surface for the exhibits. Hence artificial ventilation becomes important.

Wide shafts had to be used for this purpose forming an integral part of the design. The structural system is conceived with structural supports placed at These supports are made up of hollow 2. Large unobstructed spans were essential for the exhibition halls of the science centre.

Therefore ribbed or waffle slab is used. The floor slab consists of 0. The finish, although good in appearance has certain disadvantages, such as — 1. The grooves left between the panels are not watertight and are a cause of heavy leakage during the monsoon. Rich mixture of cement has been used to cast large panels which have cracked due to expansion and contraction.

Even these cracks are the cause of monsoon leakage. The grit plaster used does not hold on R. It creates a sense of curiosity and mystery in the minds of the visitors. The shot-crete used gives a rugged and stark look to the structure; vertical and horizontal grooves are introduced.

The building has few windows minimising the elevational features and shafts have been skilfully used to add interest to the elevation and have served in animating the skyline. In popular Imagination science museums, there are either recycled historical edifices with large halls, arched doorways and ordinate structures, devoid of symbolic prominence. But the design of Nehru Science Centre is far removed from this.

Its design is basically modular, but the repetition of modules does not become predictable. The module is evolved through a stage-by-stage dissection process. The form further develops into a multi-directional module with central service cores and structural shafts. Block A This block houses the administrative and technical staff and the permanent office.

Block A is connected to the first floor and ground floor level to block B. Block B The main entrance of the museum is a three-storey structure consisting of two hexagons connected by a rectangular staircase block. Each hexagon forms a display area of sq. The first floor of this block houses the central hall and the hall of science. As one enters the entrance hall from the open air podium one sees a massive exhibit based on the principles of conservation of energy. Behind this exhibit is the main staircase leading to the other exhibition halls.

On the right hand side of the entrance is the reception along with the souvenir shop and the waiting area. On the split level 1. On the ground floor of block B is the cafeteria and temporary exhibition gallery.

The basement houses services such as the depository, kitchen and storage for the science museum. Block D It houses the auditorium, library and conference hall. It has an independent access, which leads to a common entrance for both the library and the auditorium. The entrance doors are very narrow and at 45 degree angle causing great inconvenience to the visitors. Visitors enter the main hall on the first floor level of the B block through a flight of steps leading from the landscaped forecourt.

From the main hall they are gradually routed through the exhibition area. The circulation route directs the public to the second floor from where they ascend viewing the exhibits.

Through the central staircase in block B one ascends to the Discovery Hall. From here one moves on to block C reaching the Hall of Nature. The visitor then starts to descend in this block, passing through the Hall of Industries and Heritage Hall to reach the ground floor level to the temporary exhibition halls.

One climbs up to the entrance hall to exit from the stepped bridge. Material circulation is a very important aspect of museum design, which is organised by bringing the material to be stored to the depository in the basement by a vehicular ramp. The materials used in fabrication are sent to the workshop. Material movement in the exhibition area is through a large freight lift in the central zone. Supplies to the kitchen are also routed through the basement receiving space.

But each exhibition hall with its massive area of sq. The use of minimum number of windows has given way to large display areas on the walls. This effect of a large volume is brought down by hanging colourful banners from the ceiling, though at some places it has been controlled and regulated by stepping the roof slabs.

The split-levels used to maintain the natural topography of the site has helped in achieving an effect of spatial organisation and physical as well as visual division of large spaces. The colour schemes of the exhibition hall interiors consists of bright primary colours used particularly to attract children and initiate them to the use of exhibits. The colour of the ceiling is darkened so that no attention is drawn towards it. The toilet block is placed on the rear side in such a way that all the pipes are concealed within the shaft.

The water tank has been suitably hidden between the tops of the ventilation shafts. The restrictions on the number of windows in the exhibition halls has affected cross-ventilation.

Thus forced ventilation became necessary and it was preferred because the other alternative of air-conditioning the building was very expensive. The ventilation system is purely mechanical. The centrifugal fans blow the air in through the vent shafts and the tube-axial fans provided at the exhaust. Two blowers have been fitted at the terrace level.

These blowers are actually backward curved centrifugal fans with double width and double inlet. These blowers suck the surrounding air through the R. The shaft is a hollow tube measuring 2. The forced air is thrown in to each display area through an inlet at the roof level. The polluted air is thrown out from the exhibition areas through an outlet at the floor level by means of tube axial fans mounted on top of each shaft. The ventilation system has the following disadvantages — 1.

The amount of air changes facilitated by the system does not achieve comfort levels. When forced air reaches the louver level the force exerted by the blowers on the air is considerably reduced. Thus one does not feel the fast air movement, which is necessary in a humid place like Bombay. The air inlets and outlets are placed just ten feet away from each other. Loud noise and vibrations are caused by the blowers inspite of the use of glass fibre lining on the ducts.

JEAN PIERRE VERNANT AS ORIGENS DO PENSAMENTO GREGO PDF

ACHYUT KANVINDE PPT

Born : December 28, konkan region of Maharashtra. Education : Sir J. He used concrete frame structure in filled with panels and plastered in a fine stone grit finish. He mostly used the locally available materials. His works are based on modern architecture of West, but also preserves Indian tradition. National science center Plot area : sq. It has a functional approach in its layout.

GALEOTTO FU IL COLLIER PDF

Achyut Kanvinde

Moses road, Worli, Mumbai. The northern and western sides of the complex are surrounded be slums making it impossible to link the structure with the planetarium on the western side. The entire complex spreads across a sloped marshy land covering about 8 acres. Activities 1. Exposition with walls — science for children, sound and hearing and sight, discovery and our heritage. Concept : The site is naturally sloping in different directions. The architect deliberately wanted to maintain and accentuate to this natural topography of the site, in the form of split-levels of modular units.

LA DIETA ANABOLICA MAURO DI PASQUALE PDF

Journey of Achyut Kanvinde- Report

All having: similar facades. Ribbon windows. A grid frame structure- unexposed, and plastered exterior finish. Followed by an experimental phase- in the course of the next five years he designed: Harivallabdas House ii IIT Kanpur iii Doodhsagar Dairy Each appears to be an exploration in a distinctly new direction. The Harivallabdas House has been taken up in detail later on. The form is very rough, and blocky.

Related Articles